אחת הטכנולוגיות הכי מרגשות בתחום האנרגיה הירוקה היא הפאנלים הסולאריים. הרעיון של הפקת אנרגיה מהשמש אינו חדש. הוא מיושם כבר שנים רבות בקולטי שמש לחימום מים למשל. למרות זאת, זהו תחום שעובר מהפיכה שקטה הנגרמת כתוצאה משיפור מתמיד בטכנולוגיה, ירידת מחירים וניסיון הולך וגובר בהתקנות של המערכות הללו. התקנת פאנלים סולאריים היא לא רק עניין של צמצום הזיהום אלא השקעה לכל דבר ועניין, השקעה עם רווח בצידה. אם זה נשמע מעניין, המשיכו לקרוא וגלו איך זה עובד.
פאנלים סולאריים מודרניים
מערכות סולאריות מודרניות יכולות לא רק לייצר חשמל בשביל הבית עליו הן מותקנות אלא למכור את אותו החשמל בחזרה לחברת החשמל. לפני ההתקנה, חברת החשמל חותמת על חוזה בו היא מתחייבת לרכוש את החשמל העודף במחיר מסוים למשך שנים קדימה. ההתחייבות הזאת מקנה לנו ביטחון בהשקעה וברווח שנקבל ממנה. אם תרצו להכיר את הנושא יותר לעומק, לחצו כאן למידע נוסף ומקיף אודות פאנלים סולאריים. מערכות כאלו בנויות ממשטחים של פאנלים אשר הופכים את אור השמש לחשמל. ככל ששטח הפאנלים גדול יותר, כך נוכל לייצר יותר חשמל. אותם פאנלים מתחברים ליחידת המרה ובקרה בכדי להמיר את הזרם כך שיתאים ולפקח על הצריכה מול המכירה של החשמל.
חשוב לקחת בחשבון יתרון משמעותי והוא הפעלה של מזגן בשעות השמש. למעשה, מכיוון ששיא תפוקת החשמל הוא בשעות החמות ביותר, היא מקזזת את עומס הצריכה של החשמל מהמזגן המגיעה דווקא בשעות אלו. שני הדברים משלימים אחד את השני: למרות שלא מתבצעת מכירת חשמל בשעות אלו, קיזוז הצריכה מהחשבון הסופי הוא עוד חיסכון באנרגיה ובהוצאה החודשית.
דרישות המערכת
אם בעבר היה מדובר במערכות יקרות ומסורבלות, כיום המצב יותר פשוט. כל גג פנוי יכול באופן תיאורטי לארח מערכת חשמל סולארית. ככל שהגג גדול יותר הוא כמובן יהיה אפקטיבי יותר מבחינת כמות החשמל המיוצרת. גגות משופעים יהיו בעלי יתרון אם השיפוע הוא לכיוון דרום. ניתן להקים את המערכת על בתים פרטיים או בתי עסק כולל האנגרים שונים. גם בבתים משותפים ניתן להקים פאנלים סולאריים אולם שם צריך את אישור כל הדיירים להתקנה.
מחיר המערכת מתחיל בכשבעים אלף ש"ח ויכול להגיע עד למאה וחמישים אלף ש"ח למערכות ביתיות. התשואה המתקבלת מההשקעה הזו יכולה להיות של כמה אחוזים בשנה כאשר מערכות יותר יעילות יגיעו לכ8% החזר על מחיר הרכישה. אם משקללים את האמינות של התשלום על ידי חברת החשמל מגלים שזו השקעה יפה בסיכון לא גבוה.
שטח הגג המינימלי שניתן לבצע עליו התקנה של מערכת אפקטיבית מתחיל מכמה עשרות מ"ר כאשר עדיף למצוא גג של מעל מאה מ"ר בכדי להנות מניצול טוב יותר של ההשקעה הראשונית.
יתרונות נוספים
לאחרונה התווספו כמה יתרונות נוספים אשר עושים את ההתקנה ליותר כדאית. הגורם הראשון הוא התגייסות של משרדי הממשלה להקל על הרגולציות השונות. כיום יש הקלות באישורים השונים ובמיסוי (למשל פטור מהיטל השבחה) אשר מאיצות את תהליך ההתקנה. בנוסף, הניסיון אשר נצבר עם ההתקנות מוביל לכך שאלו מתבצעות במהירות רבה. התקנת מערכת ביתית יכולה להתארך ימים ספורים בלבד.
אמינות המערכות המודרניות גם היא השתפרה פלאים. במערכות הישנות הייתה נפילת ביצועים מהירה כבר לאחר שנים ספורות. כיום, נפילת ביצועים זו היא זניחה בשנים הראשונות, דבר אשר מבטיח ייצור חשמל סדיר. לבסוף, כיום יש מודעות גדולה יותר לנושא. מודעות זו מובילה להסכמה רחבה יותר להתקנת המערכת בבתים משותפים.