אחד הדברים המיוחדים בעם היהודי הן החגיגות השונות שסובבות אותנו בתור יהודים. החגיגות הללו אינן נערכות סתם, וכל אחת מהן נועדה לבטא אירועים משמעותיים בחייו של היהודי. כאן נציג בפניכם את האירועים השונים שאותם מציין כל יהודי במהלך החיים שלו.
שמחות בעם היהודי
השמחות בעם היהודי מתחילות ברגע שנולדים והם ממשיכות אותנו לאורך כל הדרך. כל שמחה מבטאת שינוי משמעותי בחיים שלנו, והחגיגה היא ביטוי לזה שאנחנו רואים את השינוי הזה בצורה חיובית. ביהדות, האירועים המשמעותיים אינם סתם חגיגה אלא הם מבטאים משהו עמוק יותר. בכתבה הזו תקבלו סקירה על כל השמחות אצל העם היהודי – כל מה שצריך לדעת על ההכנות לבר המצווה, חתונה, ברית מילה ועוד.
חתונה
החתונה היא אולי האירוע המשמעותי ביותר בחייו של כל אדם, וגם ביהדות היא מקבלת מקום של כבוד. החלק המרכזי בחתונה הוא החופה, שבה בני הזוג למעשה מתחייבים זה לזה. במהלך החופה הבעל נותן טבעת לאישה, וכך הוא מבטא את הקשר ביניהם. החופה גם כוללת שבע ברכות מיוחדות שנאמרות במעמד החופה.
שבע ברכות
בשבוע שלאחר החתונה, בכל ערב עושים חגיגה עבור החתן והכלה. החגיגה הזו נקראת שבע ברכות כיון שבסיום כל אחד מהימים הללו אומרים שוב את שבעת הברכות שנאמרו בחופה. שבע ברכות נועד לתת לחתן ולכלה עוד שבוע שבו כולם ממשיכים לשמוח יחד איתם.
ברית מילה
ברית מילה היא האירוע הראשון שאותו חוגגים עבור כל תינוק זכר שנולד, ביום השמיני ללידה. בברית המילה המוהל מסיר את הערלה והילד מקבל את השם שלו. הברית היא מצווה שאברהם אבינו הצטווה, ומאז בכל הדורות היא מלווה אותנו. יהודים מסרו את נפשם על קיומה של המצווה הזו, וכיום אנחנו יכולים לחגוג ברית של כל תינוק בצורה שמחה עם כל המשפחה.
זבד הבת
לידה של בת גם היא נחגגת, אך הזמן שלה אינו בהכרח קבוע. במהלך החגיגה מברכים את הילדה החדשה, ויש גם מי שנוהגים לתת לילדה את השם שלה.
פדיון הבן
פדיון הבן הוא חגיגה מיוחדת, שלא כל אחד זוכה לחגוג. את הפדיון עורכים רק עבור ילדים בכורים, שההורים שלהם לא כוהנים או לויים. במהלך הפדיון האבא של הילד משלם לכהן 5 מטבעות מיוחדים ופודה את הילד. הפדיון נערך לאחר 30 יום מהלידה.
בר מצווה/בת מצווה
בניגוד לאירועים הקודמים, בבר המצווה הילד כבר מבין היטב את המשמעות של האירוע. בר מצווה הוא אירוע שמבטא את התאריך שבו הילד מחויב בקיום כל המצוות. עד גיל 13 קיום המצוות הוא רק בתור חינוך, אולם מגיל 13 הילד כבר מחויב לקיים את כל המצוות. הבר מצווה זה גם הזמן הראשון שבו הילד מתחיל להניח תפילין, אירוע שנחגג בדרך כלל חודש לפני הבר מצווה בצורה נפרדת.
חגיגת הבר מצווה כוללת גם את הפעם הראשונה שבה הילד עולה לתורה, ויש ילדים רבים שנוהגים לקרוא את כל פרשת השבוע בשבת שבה הם עולים לתורה. קריאת התורה של נער הבר מצווה אינה חובה, אולם רבים נוהגים כך. עבור בנות, גיל הבת מצווה הוא 12, כך שהן מתחייבות במצוות שנה אחת לפני הבנים.
לסיכום
החגיגות השונות שמלוות את חייו של כל יהודי מבטאות אירועים משמעותיים בחיים שלנו. בכל אירוע יש מנהגים מסוימים שהם אלו שמסמלים את השינוי של אותו אירוע. לחגיגות היהודיות יש משמעות עמוקה, והקפידו לחגוג אותן לפי המסורות המקובלות בעם היהודי מדורי דורות.